Om Te

Svart te

Svart te, eller fullt oxiderat te som det även kallas. Svart te bryggs med kokhett vatten, har en klassisk sträv och fyllig eftersmak och en mörkare koppfärg än de flesta andra teer. Teet passar även bra för de som vill ha mjölk i sin tekopp. Vi har både rena svarta teer i vårt sortiment, allt ifrån klassisk Yunnan FOP eller rökig Lapsang Souchong till en smaksatt klassiker som Earl Grey eller kryddig Masala Chai.

Fördelarna med svart te

Vi kommer äntligen att prata om vad som ger oss denna härliga dryck. Vid mindre hög koncentration än grönt te har svart te fortfarande flera fördelar tack vare tennin, tanniner och antioxidanter bland annat. Här är de:

 • Minskar risken för kardiovaskulär sjukdom. Enligt studier minskar risken för hjärtinfarkt. Det är också orsaken till reverseringen av en dysfunktion i blodkärlen. Det hjälper med andra ord till att förhindra stroke.
 • Antioxidanter är kända för att motarbeta åldrande, så svart te ger denna fördel. Grönt te har dock mer antioxidanter, så dess effektivitet är större än den för svart te.
 • Det ökar viktminskning tack vare dess rikedom av katekiner. Men självklart är te i sig inte en mirakelmedicin och det måste vara en del av en hälsosam kost för att se verkliga effekter. Alltså rekommenderar vi en bra kost samt träning.
 • Det sägs ha en roll att spela för att skydda mot osteoporos.
 • Liksom grönt te har svart te har en roll att spela för att förebygga cancer. Theaflavinet som finns i teet skulle vara en positiv påverkan. Å andra sidan är forskningen ännu inte mycket avancerad i den här riktningen, så det ligger kvar inom hypotesen.
 • Det hjälper till att förhindra matsmältningsstörningar, tack vare tanniner som har en antiinflammatorisk effekt.

1. Minskar risk för hjärtinfarkt.

2.

Så här gör man ett svart te

Grönt te

Grönt te är friskt och fruktigt i smaken. Vi har många teblandningar med grönt te, både rent te men också smaksatt. Grönt te är ickeoxiderat te, och har friskheten och gräsigheten kvar i koppen. Teet dricks med fördel med något lägre temperatur på vattnet, och lite kortare bryggtid. Vi har flera teblandningar med grönt te, både klassisk Sencha, men också egna blandningar så som Kustfägring och Mareld.

Så här gör man ett grönt te

Vitt te

Vitt te är så nära teplantan man kan komma, och är så obehandlat det kan bli, endast ångat med en konstgjord vind, för att få bladet att vissna. Så mycket som möjligt är alltså kvar av plantans ursprungliga egenskaper och smaker, och många cellväggar är fortfarande intakta. Vitt te innehåller antingen endast knoppar, eller knoppar tillsammans med det första bladet på plantan, beroende på vilken sorts vitt te det är. Endast knoppar brukar gå under namnet silver needle, men knopp och blad kallas i Kina för Pai Mu Tan. Knopparna är exklusiva, och ger teet en lätt nötig karaktär. Vi har flera vita teer i vårt sortiment, både smaksatta och rena.

Fördelar med Vitt Te

Nu när vi har sett vad vitt te handlar om, här är listan över hälsofördelarna med vitt te.

 • Det är en kraftfull antioxidant. I själva verket, eftersom vitt te har den lägsta oxidationen, gör det det mest potenta antioxidantte. Ja, mer än grönt te! Man kan nästan tala om en ungdomselixir! Det skulle innehålla tre gånger fler polyfenoler än grönt te.
 • Det är en bra dryck för att bekämpa virus och bakterier. Faktum är att antioxidanter är ett vapen som stärker immunförsvaret och säger att starkt immunsystem ger mindre sjuka och mer tid!
 • Vitt te har katekiner som är en bra anti-kolesterol allierad. Detta drar därför nytta av en bättre hjärthälsa.
 • Vitt te hjälper till att få bättre hud och skulle vara bra för att bekämpa akne.
 • Det ökar ämnesomsättningen, vilket kan bidra till viktminskning! Konsumeras med andra hälsokostnader, du är nästan säker på att återfå en hälsosam vikt!
 • Vissa studier tyder på att vitt te har förebyggande effekt mot cancer.
 • Vitt te innehåller fluor som hjälper till att förbättra oral hälsa eftersom fluor reducerar tillväxten av plack.

Så här gör man vitt  te

Oolongte

Oolongte är ett mellanting av svart och grönt te. Det kallas även för brunt eller ibland blått te. För att tillverka ett oolongte plockar man två blad och knopp. Låter detta vissna för att sedan rulla teet eller knåda det. När tebladen mosas börjar teet att fermentera (oxidera). Denna process är kort, oftast låter man teet bara fermentera 30-40%. När tillverkaren är nöjd avbryts fermentationen genom att torka teet. I ett oolongte får man en dryck med stora tunga smaker och med god fyllighet.

Så här gör man ett Oolongte

Fördelar med Oolong Te

Liksom grönt te innehåller oolong te polyfenoler, som är utmärkta antioxidanter. Som en påminnelse tjänar antioxidanter, bland annat, till att sakta ner cellulär åldrande. Oolong har också flera andra fördelar:

 • Den är rik på vitaminer, mineraler och näringsämnen.
 • Det hjälper till att förhindra förkylning och läka magen.
 • Studier tenderar att visa att te, särskilt oolong, hjälper till att sänka kolesterol och blodtryck.
 • Det hjälper till att förhindra vissa cancerformer, inklusive cancer i matstrupen, lungorna, bukspottkörteln, lever och kolorektal. Det skulle dock vara ineffektivt på bröst-, äggstocks- och blåscancer.
 • Det skulle bidra till att förebygga diabetes med antioxidanter som hjälper till att sänka blodsockernivån. Men även om olika undersökningar har gjorts kvarstår detta som antaganden för tillfället.
 • Det kan hjälpa till med viktminskning, men det måste vara full, varmt och utan socker och en timme efter en måltid. Dessa är polyfenoler som skulle bidra till att öka ämnesomsättningen.
 • Det hjälper till att reglera sebum som produceras av huden, vilket ger den en roll i kampen mot akne.
 • Polyfenoler i oolong hjälper till att minska plackbildning.

Rooibos

Rooibos är egentligen inget te, utan en buske som är släkt med baljväxter, och växer endast i Sydafrika. Klimatet på platsen är speciellt, med en medeltemperatur på 40 grader Celsius. Där, under unika förutsättningar, växer Rooibos.  Rooibos innehåller inget koffein naturligt, utan är söt och fyllig i smaken, vilket gör den utmärkt i teblandningar, och är perfekt för dig som vill undvika koffein i ditt te.

Fördelar med Rooibos Te

Förbrukningen av rooibos, som för andra typer av te, är full av fördelar. Här är en sammanfattning.

 • En av dess betydande fördelar är att den innehåller bara några tanniner, vilket gör den idealisk för kvällskonsumtion.
 • Den innehåller antioxidanter som, som vi vet, är allierade i kampen mot åldrande.
 • Det kan också vara en allierad i viktminskning, i den meningen att den inte innehåller kalorier, så dess förbrukning leder inte till viktökning. Men som något annat måste det också kombineras med en livsstil och hälsosam matvanor för att denna fördel ska kunna påverka.
 • Det skulle vara utmärkt för skinnet. Faktum är att det finns skönhetsprodukter som tvål och lotioner gjorda av rooibos.
 • Det krediteras med andra fördelar, till exempel de som är relaterade till hjälp med matsmältningen, men det har inte bekräftats av studier.


Ört- frukt- och kryddte

För den som är känslig mot koffein, eller vill prova något nytt, så har vi ört och kryddteer. Dessa blandningar innehåller inget te, utan endast, örter, blommor, bär och aromer. Teerna passar utmärkt mot kvällen då du vill varva ner, med exempelvis en kopp kamomill.


Fördelarna med örtteer

En av de värdefulla fördelarna med örtte är att de är koffeinfria. De är perfekta för en kvällsinfusion.

En annan inte obetydlig fördel med örtte är att de för det mesta har nollkalorier. Det är därför en utmärkt bantning allierad!

Sedan har flera örttetor lugnande ingredienser och är därför perfekta för att koppla av och minska stressen. Några, som kamillebaserade, kan vara berusade innan de lägger sig, eftersom de hjälper till att dekomprimera och sätta dig i ett tillstånd av idealisk avkoppling för att sova.

Vissa örtteer hjälper också till med matsmältningen. Detta gäller bland annat de som baseras på mint eller ingefära.

Jag skulle också vilja tillägga att det finns örtte som har en doft som verkligen luktar mycket bra och sprider sig lätt genom hela huset. Det kan vara ett enkelt knep att ge en trevlig lukt innan du tar emot gäster!